Adres
Stadspark, Netelaan, Lier, België (Gratis)
De Plek
Het lieflijk stadje Lier kreeg van een van zijn beroemdste inwoners, de volksschrijver Felix Timmermans, de naam “Lierke Plezierke”. Het ligt aan de samenvloeiïng van de Grote en de Kleine Nete. Aan de patroonheilige Sint-Gummarus (7de eeuw) wordt het wonder toegeschreven dat hij met zijn riem een gebroken boom weer aan elkaar kreeg en deed groeien. Naar verluidt beschermt hij tegen alle breuken, zelfs echtbreuken. Het stadspark is een gezellige plek met witte romantische bruggetjes en een ruime lig- en picknickweide aan de Netedijk.
De Tip
Sinds 2014 vind je in het Stadspark een van de mooiste stadsspeeltuinen van het land. Hij is opgedeeld in twee zones. Vanaf zes jaar kan je er in grote torens klimmen en klauteren op het uitdagend, omringend parcours. Kleinere kinderen halen hun hartje op in de zandbakken en bij de zandtafels, korter bij het terras. Het terrein wordt in prima staat gehouden door “Werk op Maat” waarin mensen aan de slag kunnen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Als je te oud bent voor de speeltuin zelf, beleef je waarschijnlijk ook al plezier aan het observeren van de creativiteit van spelende kinderen. “Homo Ludens” is een mensbeeld waarin we de mens eerst en vooral als een spelend wezen bekijken (tegenover “Homo Faber”: de mens is gemaakt om te maken en te werken). Misschien maakt werken ons gelukkig, maar spelen zeker en vast. Laat de computerspelletjes even staan en trek bijvoorbeeld naar een leuke speeltuin. Kinderen spelen uit puur plezier maar vaak leren ze al spelend ook noodzakelijke vaardigheden. Al is het maar: stap voor stap grenzen verleggen en omgaan met andere kinderen. Hoeveel “spelende mens” zit er in jou? Haal het eruit.
Pijlers van geluk
plezier,
spel,
vreugde,
vrienden
Extra
Kindvriendelijker dan ’t Koffiehuisje kan je het moeilijk bedenken. Kleurrijk ingericht, fair-trade hapjes en drankjes. Er is zelfs een echte speeltuinbibliotheek. Ouders kunnen er de krant lezen en krijgen op het terras fleecedekentjes voor als zij het kouder hebben dan hun spelende kroost. Met de vrijwilligers van de “De Moedige Bootvissers” kan je in de weekends van april tot oktober met oude palingschuitjes een boottochtje maken op de Binnennete (40 minuten) en zo de stad vanop het water ontdekken: www.bootjevareninlier.be
Adres
Café De Vriendenkring, Palinghuizen 13, Gent, België
De Plek
Verlaat even de toeristische terrasjes en stap een authentiek volkscafé binnen. Aan de Wondelgembrug in Gent vind je bijvoorbeeld café Den Goeden Hoek (Nieuwevaart 217). Zin in een spelletje vogelpik? Aan de Van Ryhovelaan vlakbij wip je binnen in café Sans Soucis (Zonder Zorgen). Er hangt een Afrikaans ambiancesfeertje met een grote kaart van Afrika en op tv: CNN Afrique. Wedden dat je hier gemakkelijker met iemand begint te spreken dan elders?
De Tip
In deze buurt vind je ook volkscafé “De Vriendenkring / Cercle des Amis”, (Palinghuizen 13). Het is een tip van de organisatie die de volkscafés in heel Vlaanderen inventariseert (Het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, Leca). Het café is al meer dan 100 jaar oud. Je betaalt een euro voor een pintje, maar er wordt ook nog in franken gerekend. De familie is in verschillende generaties aanwezig en iedereen praat er met iedereen. Zowel de oudstrijders als de pietjesbakkers en de kanarievogelclub hebben er hun stek. Het lokaal achterin is een lofzang aan de duivensport. Laat de naam van dit café jou inspireren. Met wie geraak jij aan de praat? En wat is zijn of haar passie?
Pijlers van geluk
eenvoud,
gemeenschap,
plezier,
spel
Extra
In deze buurt vind je ook de Welvaartstraat, de Gezondheidsstraat en het befaamde Dr. Guislainmuseum (Jozef Guislainstraat 43). Het brengt spraakmakende tentoonstellingen over geestelijke gezondheidszorg en is gehuisvest in een fraai gebouw uit de 19de eeuw met gele bakstenen, het voormalige ‘Krankzinnigengesticht’. Meer informatie over volkscafés en een volledig overzicht van dergelijke cafés in heel Vlaanderen: www.lecavzw.be Een extra tip in Gent: het 300 jaar oude Floerefoefke in de Molenaarsstraat 3.
Adres
Luchtvaartsquare, Brussel, België (Gratis)
De Plek
Er zijn maar weinig standbeelden voor een clown gemaakt. In Brussel staat de uitzondering: de witte clown Pierrot aan de Luchtvaartsquare in de buurt van het Zuidstation. Het grote beeld is pas gerestaureerd. Het typetje komt uit de Commedia dell’arte, waar hij Pedrolino heet. Hij is naïef, charmant en trouw. Hij staat tegenover de domme clown August en vecht met Arlecchino voor de liefde van een vrouw. De dik aangezette zwarte traan duidt op zijn sterke emotionele kant.
De Tip
Ga voor het beeld staan. Welke rol speelt humor in jouw leven? Waar moet jij zoal mee lachen? En waar kan je helemaal niet mee lachen? Wie breng jij soms aan het lachen en hoe doe je dat? Wat kan je doen om meer humor in je leven te brengen? Kijk nog eens naar het beeld. De clown heeft een masker en een zwaard vast. Achter welk masker verschuil jij je graag? En met welke wapens ga je meestal de strijd aan? Voor welke mens in jouw leven zou je nog wel eens een standbeeld willen oprichten? Hoe zou dat eruit zien?
Pijlers van geluk
humor,
plezier,
spel,
vreugde
Extra
Dit beeld is een van de weinige beelden ter wereld opgedragen aan de foorreizigers. Zij hebben er na de eerste wereldoorlog de fondsen voor verzameld om hun gesneuvelde collega’s mee te herdenken. Vandaar het masker en het zwaard. Koning Albert I huldigde het beeld in in 1924. Sindsdien komen de foorreizigers er elk jaar samen bij het begin van Brussel kermis. Dat evenement begint in deze buurt rond de nationale feestdag op 21 juli en strekt zich uit over meer dan 1 kilometer. Amuseer je.