De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.

Vijftig eikenbladeren op een campus

Adres

Universiteit UR , Droevendaalseweg 4, Wageningen, Nederland www.proefwageningen.nl

en www.wageningenur.nl (Gratis)

De Plek

Wageningen is een kleine maar bruisende stad. Ze telt zo’n 37.000 inwoners. Aan de universiteit werken meer dan 7000 mensen, waarvan meer dan de helft niet in Wageningen woont. In de stad verblijven mensen van meer dan 150 nationaliteiten, een cijfer waarmee het na Amsterdam en Antwerpen als derde op de wereldranglijst staat van multiculturele steden. Wageningen profileert zich als “City of Life Sciences”. De universiteit concentreert er zich op de kwaliteit van het leven. Ze wint steevast hoge onderscheidingen in wereldranglijsten van universiteiten (tweede plaats in Nederland, dertiende in Europa). Verken de moderne campus aan de hand van 27 inspirerende kunstwerken o.a. De roos van staal en De dans van de spijspotten.

De Tip

Verspreid over de campus liggen vijftig kunstzinnige zitstenen, elk met een unieke vorm en elk voorzien van een of meer afdrukken van eikenbladeren. De stenen zijn bedoeld als zitplaats en geven telkens een andere kijk op de levendige campus. Probeer er minstens tien uit. Ga er rustig op zitten en bedenk telkens wat de mensen drijft die je ziet passeren. En wat drijft jou om de dingen te doen die je doet? Het eikenblad op elke zitsteen verwijst naar geluk. De eik is al eeuwenlang een boomheiligdom. Het woord “eik” is zowel verwant met het Keltische woord voor “druïde” als met het Indische “igja”, dat verering betekent.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem contact op met het huis “Happiness4all” (Duivendaal 7, in het centrum van Wageningen). Hun doelstelling? Geluk brengen in de wereld. Dat doen ze door laagdrempelige activiteiten met geluksdagen, zielsgesprekken, lezingen, happy dance, healercircles enz.  Check de agenda op www.happiness4all.nl

Wonderkamers op zolder

Adres

Zeeuws museum, Abdijplein, Middelburg, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het prachtig gerenoveerde Zeeuws Museum bewaart meer dan 30.000 kunstschatten. Op de zolder ontdek je drie Wonderkamers. In grote houten transportkisten zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van de historische Wunderkammers. Elk kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan vol met honderden uiteenlopende en exotische voorwerpen. Ze verwonderen ons en vertellen verhalen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren, helpen je nieuwe dingen ontdekken of herinneringen op te halen. Elke wonderkamer heeft een eigen thema: Leven & Dood ( mummies, vruchtbaarheidsbeelden, rouwkleren, trouwringen …), Huis & Handel (koffieblikken, Chinees porselein, trendy spullen, een spelletje slabberjan …), Macht & Pracht (uiterlijk vertoon, Papua versieringen, uniformen, medailles …).

 

De Tip

Maak thuis je eigen Wonderkamer. Van een schoendoos, een koffer, een kist, een kast, een kamer … Stop ze vol met dingen die jij mooi, eigenaardig of inspirerend vindt. Vul je verzameling aan en bouw de verhalen op. Start er vandaag mee en over enkele jaren heb je een persoonlijke wonderkamer van geluk.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Geniet in het museum van de striptease op video waarop je een Zeeuwse jongen en een Zeeuws meisje zich dansend traag van hun streekdrachten, sieraden en historisch ondergoed ziet ontdoen. Hun kleren hangen in de kasten in de buurt.

De vogelkijkhut van De Witte

Adres

Ernest Claesstraat 152, 3270 Zichem, België (Gratis – ook het museum)

De Plek

Een vogelkijkhut geeft je letterlijk een eigen kader om naar de natuur te kijken. Open de luikjes en kijk als een fotograaf, schilder of documentairemaker naar waterplassen, eenden, reigers, buizerds, stapelwolken en boomkruinen. Er staan er overal in het land. Neem bijvoorbeeld deze op de “groene” wandeling achter het geboortehuis van de Vlaamse volksschrijver Ernest Claes (° 1885) in Zichem (of die in Testelt even verderop, op 100 meter van de Wildendriesdijk). Je ziet zo een schelm als De Witte door het landschap dartelen.

De Tip

Neem een verrekijker en een fototoestel mee. Leg enkele beelden vast en neem de rust mee naar huis. Maak er je screensaver van of print ze uit en hang ze op een plek waar je af en toe wat meer rust kan gebruiken.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het huis van Ernest Claes is een nostalgische plek vol oude verhalen. De mensen van het museum nemen je graag mee in de wereld van Wannes Raps en Floere het Fluwijn. Stel je voor dat iemand later een verhaal vertelt over jou. Welk verhaal zou dat kunnen zijn? Welke karaktereigenschappen en gebeurtenissen typeren jou?

De hangende uitkijkpost

Adres

Museum Donkmeer, Donklaan 123, Berlare, België. (Gratis)

De Plek

Het Donkmeer heeft de vorm van de geluksbrenger bij uitstek: een hoefijzer. Het is (na het Schulens meer) het tweede grootste meer in Vlaanderen: 86 hectare. Van het gebied is 30 hectare beschermd natuurreservaat.

De Tip

Neem een krant, boek of een tijdschrift mee of ga gewoon even zitten genieten van een bijzondere plek tussen de boomkruinen: de “Hangende Uitkijkpost”. Hij hangt letterlijk tussen het gebladerte aan het nieuwe, betonnen museum dat lijkt op een verborgen fabrieksloods aan het water. De dakhelling is met gras begroeid en de ramen weerspiegelen het groen en het water. Natuur en architectuur in harmonie. Je bereikt deze uitkijkpost via het kleine maar leuke museum dat gewijd is aan de democratie: de impact van de Franse Revolutie, de Boerenkrijg en de gevolgen voor onze tijd. Wat zijn volgens jou de belangrijkste waarden van een democratie? Wat apprecieer jij in deze samenlevingsvorm en wat zou je kunnen doen om de waarden ervan te versterken? Stof genoeg om over na te denken in de hangende uitkijktoren over de rimpels van het meer.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Sinds enkele jaren is de historische Eendenkooi in ere hersteld. Aanvankelijk was het een vernuftig systeem om wilde eenden te vangen, nu is het een klein maar uniek vogelreservaat. Je kan het voor een prikje bereiken met een overzetboot. Ontdek het verdwenen beroep van “kooiker”. Uit welke “kooi” heb jij je ooit bevrijd? Wie of wat heeft je daarbij geholpen? Is er nog een kooi waar je uit wil? Hoe ga je dat aanpakken? Het Donkmeer is al van in de 19de eeuw een toeristische bestemming. Stadsmensen kwamen er met de tram paling eten. Nu komen ze met auto’s om hetzelfde te doen. Smakelijk!