Adres
Oostelijk zwembad, Gerdesiaweg, Rotterdam, Nederland (Toegangsgeld)
De Plek
Het Oostelijk Zwembad is het mooiste en oudste zwembad van Rotterdam. Het dateert van 1932 en ging na een grondige restauratie in 2014 weer open. Het is in zijn oude luister hersteld, inclusief de zestig soorten tegeltjes uit de Balkan, de glazen bouwstenen en de houten kleedhokjes.
De Tip
Dankzij het actiehormoon dopamine voel je je goed, zelfzeker en kun je genieten. Het vermindert je stress en verhoogt je weerstand. Deze neurotransmitter wordt ook wel een gelukshormoon genoemd. Je kan het o.a. opwekken door zintuiglijke ervaringen en een sport als zwemmen. Als je dat bovendien in een nostalgisch mooi kader kan doen als het Oostelijk Zwembad, geniet je extra. Kom als een prins(es) van de omgaande galerij via de monumentale trap naar het water. Zwem op je rug door het L-vormige zwembad en geniet van de lichtinval door de historische glazen kap.
Pijlers van geluk
fysische gezondheid,
vreugde,
vrijheid,
welzijn
Extra
Ook andere “duursporten” stimuleren de aanmaak van dopamine: hardlopen, joggen, skiën, dansen, wandelen … Vanaf 12 minuten dergelijke activiteiten begin je het effect al te voelen. Waarop wacht je?
Adres
Provenseweg, Poperinge, België. Parking aan de Provenseweg bij de firma Poperinge Metal Construction. Daarna nog 300 meter tot bij de kapel. (Gratis)
De Plek
De “Onze Heeren Boompje” kapel is gebouwd rond een klein Christusbeeldje uit lindehout. De legende vertelt dat men het daar 400 jaar geleden vond en het uit eerbied naar de grote kerk bracht. Het beeldje kwam echter op magische wijze altijd terug naar deze plek in het bos. Men heeft er dan maar een kapel in vakwerk rond gebouwd, omringd door linden. De grote boom is een uitzonderlijk exemplaar. Hij is een van de weinige zwarte populieren (populus nigra) in ons land. Deze soort is met uitsterven bedreigd omdat er te weinig mannelijke soorten van voorkomen. Dit exemplaar is bijna 100 jaar oud en met 3,5 meter stamomtrek het dikste van Vlaanderen.
De Tip
De kapel wordt omringd door een meidoorn- en beukenhaag die vol kleren en textielreepjes hangt. De mensen geloven dat de boom de ziekte overneemt als je een kledingstuk van het zieke lichaamsdeel aan de haag hangt. Het is de laatste nog aanroepen fetisjboom in West-Vlaanderen. Bedevaarders zijn er ook van overtuigd dat koorts en pijn achterblijven als je achterwaarts stappend de plaats verlaat. Je kan het altijd eens proberen. Welke zorg bezwaart je? Laat die achter bij de haag en ga achterwaarts weg. Baat het niet, dan schaadt het niet. De kapel is eigendom van maar liefst negen eigenaars die om beurt een jaar instaan voor het onthaal van de bedevaarders (en de kaarsenverkoop). Jarenlang was er een geschil over de toegangsweg maar nu is er een compromis en de verharde weg kwam er door giften van bedevaarders.
Pijlers van geluk
genade,
hoop,
spiritualiteit,
welzijn
Extra
De kapel wordt vooral door Fransen bezocht. Net over de grens in Frans-Vlaanderen zijn er nog twee dergelijke “slunsekapellen” (het West-Vlaams dialect voor voddenkapel): in Boeschepe en de Catsberg.
Adres
De Blankaart, Bezoekerscentrum De Otter, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen, Diksmuide, België www.deblankaart@natuurpunt (Gratis)
De Plek
Eeuwenlang hebben mensen hier turf als brandstof uitgegraven. Zo zijn de vijver en de vele watergangen ontstaan. We bevinden ons hier op het laagste punt van de IJzervallei, een overstroombare waterbuffer voor deze trage rivier. De korte wandeling (2 km) rond het kasteel brengt je al meteen tot aan de gelukzalige uitzichten over de Blankaartvijver. De langere wandeling (10 km) leid je door de IJzerbroeken, het terrein van de aalscholvers, tureluren en kiekendieven.
De Tip
Reigers en otters zijn viseters. Daarom waren het geen vrienden van de mens en werd er op gejaagd. Pas sinds eind vorige eeuw werden deze dieren beschermd. De blauwe reiger is daardoor helemaal terug. Tel maar hoeveel je er vandaag op deze plek ziet. De otter werd in Nederland (1988) en België (2012) helemaal uitgestorven verklaard. Maar er zijn nu tekenen dat men erin slaagt om deze marterachtige terug in de natuur te krijgen. Dat is de ambitie van Natuurpunt die hier een standbeeld voor de otter plaatste bij het lieflijke, gebogen bruggetje aan het einde van het kasteelpark, met uitzicht over de vijver en het moeras. Tijd om na te denken over een krachtige eigenschap van jou die wat uitgestorven lijkt maar die je terug tot leven kan brengen. Wat heb je daarvoor nodig en wat ga je daarvoor doen? De otter kan bijvoorbeeld uitstekend zwemmen, duiken, bouwen en zich verstoppen. Maar hij wordt blind geboren en de jongen doen pas na een maand hun ogen open. Welke eigenschap van jezelf zou jij in het standbeeld van je herboren en sterkste “ik” willen beklemtoond zien? Kom over vijf jaar eens terug naar deze plek. Misschien zijn de otters dan wel helemaal terug.
Pijlers van geluk
moed,
stilte,
veerkracht,
welzijn
Extra
Neem de fluisterboot (tussen 15 april en 15 september). Deze platte houten schuit wordt elektrisch aangedreven en glijdt geruisloos tussen de rietkragen. Zelfs de vogels kijken er niet meer van op.