De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.